Il Paradiso

Il Paradiso

Il Paradiso

Parma

Parma

Op 25 kilometer afstand vindt u de stad Parma.

Parma is de Italiaanse stad die we vooral kennen van de heerlijke, wereldberoemde kaas en ham. Wie in deze stad ook andere zintuigen de kost geeft, wordt aangenaam verrast. 

Parma werd zo’n tweeduizend jaar geleden door de Romeinen gesticht. Dankzij die lange geschiedenis doet de charmante stad wat kunstschatten betreft niet onder voor grotere Italiaanse steden. Parma heeft een prachtig oud centrum, wijken met statige panden, mooie parken en tuinen. De rijke historie is niet alleen terug te vinden in de architectuur en beeldende kunst, maar ook in de muziek en literatuur – componist Giuseppe Verdi en dirigent Arturo Toscanini zagen hier het levenslicht.

parma4
Parma

Parma city

Kleine hoofdstad

De inwoners van Parma, zo’n 180.000, zijn ervan overtuigd dat zij in een kleine hoofdstad wonen. Niet in de laatste plaats omdat de stad deze rol in het verleden eens vervulde. In de zestiende eeuw werd het de hoofdstad van het Hertogdom van Parma en Piacenza, onder bewind van de familie Farnese. De Farnese’s vormden een machtige pauselijke familie uit Rome. Zij waren de opvolgers van de Milanese Visconti- en Sforza-dynastieën en heersten van 1545 tot 1731 over het hertogdom. Toen de macht werd toegekend aan Marie Louise van Oostenrijk, de tweede vrouw van Napoleon, veranderde Parma in een avant-gardistische stad met Franse invloeden. Marie Louise, de hertogin van Parma, is tot op de dag van vandaag geliefd bij de inwoners vanwege haar aandeel in het verfijnde uiterlijk en het charmante karakter van Parma. 

Kunst kijken

Het Palazzo della Pilotta, een complex van luxueuze gebouwen uit verschillende perioden, ligt in het kunsthistorisch hart van Parma. Het paleis is voor niets anders aan te zien dan een paleis. Het behoorde toe aan de familie Farnese en wordt omringd door een glanzend groen gazon dat tot een aantal jaar terug nog dienstdeed als parkeerplaats. Gelukkig is dat niet langer het geval. Palazzo della Pilotta wordt tegenwoordig bewoond door Teatro Farnese, Pinacoteca Nazionale en Museo Archeologico Nazionale. Hier vind je bijvoorbeeld La testa di fanciulla van Leonardo Da Vinci, het prachtige Schiava turca van Parmigianino en het beeld van Marie Louise, vervaardigd door Antonio Canova. Andere doeken die niet gemist mogen worden zijn die van grote namen als Fra Angelico, Van Dyck, Holbein en Canaletto. Het Teatro Farnese (1617-1618) is een spectaculaire theaterzaal van hout en stuc. Het oorspronkelijke decor uit 1628 is volledige bewaard gebleven. De constructie en het ontwerp zijn gebaseerd op Palladio’s Teatro Olimpico in Vicenza. Vanaf het Palazzo della Pilotta is het maar een klein stukje naar Piazza Garibaldi. Hier genieten inwoners en bezoekers van een espresso, krantje of een panino op een van de vele mooie terrassen. 

parma-palazzo-della-pilotta
IMG_3003 - kopie
Correggio

DOM

Dom en doopkapel

Vanaf Piazza Garibaldi wandel je door de middeleeuwse straatjes naar het meesterwerk van de stad: de dom en het baptisterium. De gebouwen zijn van romaanse oorsprong en kenmerken zich door het roze en goudwitte marmer dat de gebouwen hun lichtheid en warmte geeft. De koepel van de dom werd prachtig beschilderd door de grote renaissanceschilder Antonio Allegri, beter bekend als Correggio. Een bezoek aan het achthoekige baptisterium is ook zeer de moeite waard. Het staat symbool voor de overgang van de romaanse in de gotische periode. Het gebouw is voltooid in 1307. Alle reliëfs en beelden zijn van de hand van Benedetto Antelami. Zij verbeelden de maanden, seizoenen en sterrenbeelden. 

Geur, muziek en smaak

Parma is niet alleen de stad van ham, kaas en kunst maar heeft ook vele prachtige boetieks en bijzondere winkels. In de parfumeries kan het je niet ontgaan: Acqua di Parma. Het beroemde geurwater uit de gelijknamige stad was niet alleen het luchtje van Marie Louise, maar is tegenwoordig ook wereldwijd geliefd. Als je door de straatjes slentert, kom je vanzelf uit bij het prachtige Teatro Regio. Dit operahuis heette oorspronkelijk Teatro Ducale. Marie Louise begon de bouw in 1821 op de plek van het klooster van St. Alexander. Nicola Bettoli tekenende voor het ontwerp. Het theater werd in 1829 feestelijk geopend met een uitvoering van Bellini’s Zaira. Het theater was geliefd bij Giuseppe Verdi, die in het nabijgelegen Busseto woonde. Teatro Regio is tot op de dag van vandaag een muziektempel. Ieder jaar worden hier tussen de gouden lijsten en het rood velours vele opera’s opgevoerd. Het beroemde orkest van Parma geeft hier ook haar concerten. Maar de muziek is ook op andere plekken aanwezig. In alle delen van de stad vind je wel een muziekgebouw, van concertzalen en muziekkapelletjes tot het auditorium Paganini dat gevestigd is in een oude suikerfabriek (architect Renzo Piano is verantwoordelijk voor het ontwerp). Aan het einde van de dag, na een lange wandeling die de meeste zintuigen volop verwend heeft, wacht een gezellige trattoria of verfijnd restaurant. Op tafel vechten de unieke smaken en geuren met elkaar. Geniet van culatello (worst van varkensvlees) en gekookte varkensschouder, anolini al parmigiano (ravioli met vlees en Parmezaanse kaas) en tortelli alle erbette (gevulde pasta in bouillon of overgoten met boter).

Of je nu een week of een dag gaat, je zult het merken: Parma toont je graag alles en wil je met al je zintuigen laten genieten van haar schoonheid en smaken. Maar met beleid! Nergens word je – hoe mooi, smakelijk of indrukwekkend ook – overdonderd. En dat maakt de sfeer van Parma heel fijn.

parma3