Il Paradiso

Il Paradiso

Il Paradiso

Bergamo

Bergamo: Stad tussen berg en dal

Bergen en valleien, middeleeuwse plaatsjes en trendy winkelgebieden: in Lombardije vind je het allemaal. Toch is er maar één plek in deze regio waar dit alles echt bij elkaar komt. Die plek is Bergamo. Hier gaan alle kwaliteiten van de regio moeiteloos in elkaar op. Bergamo is het hart van Lombardije, een stad vol contrasten.

Met uitzicht op de bergen in het noorden en valleien in het zuiden heeft Bergamo een fantastische ligging. Deze stad, op slechts veertig kilometer ten oosten van Milaan, bestaat eigenlijk uit twee steden. De Città Bassa ligt in een dal en vormt het moderne Bergamo met brede lanen en trendy winkels. De oude kern, de Città Alta, met middeleeuwse steegjes en karakteristieke torentjes ligt bovenop een heuvel en is omringd door een dikke vestingmuur.

806BergamoPzaMercatoScarpe
Bergamo

Piazza Mercato delle Scarpe

Città Alta

Een goede plek om een wandeling door de Città Alta te beginnen is het Piazza Mercato delle Scarpe. Tijdens de middeleeuwen was dit kleine plein het centrum van de schoenmakerswijk. Met zijn oude huizen en torens doet het nog steeds middeleeuws aan. Vanaf het plein loopt een straatje met kinderkopjes omhoog. Bovenaan verheft zich een prachtige vijftiende-eeuwse rotsburcht, met daaromheen het weelderige Parco delle Rimembranze. De wandelpaden, bloemenperken, grasvelden en monumentale bomen maken dit park tot een heerlijk groen toevluchtsoord. Vanaf hier kun je goed uitkijken over de Città Alta met typerende gebouwen als de Torre Civica en de kerk van Santa Maria Maggiore met de oosters aandoende klokkentoren.

Smederij & Il Campanone

Smederij

Voorbij het park, aan de Via Solata, staan schattige huisjes met balkons vol bloembakken. De straat komt uit op het Piazza Mercato del Fieno. Het geluid van een hamer op een aambeeld nodigt uit om een kijkje te nemen bij de smederij van Rafaelle Scuri. De ruimte op de begane grond van een eeuwenoud gebouw heeft iets weg van een grot. De aambeelden, het vuur en de prachtige toonbank brengen je honderden jaren terug in de tijd. ‘De spullen zijn nagelaten door mijn voorouders die ook smid waren,’ vertelt Raffaele. Hij is een man van weinig woorden, maar laat vol trots zien wat hij zoal gemaakt heeft. Zijn hekwerken, traliewerken en balkonhekken voor villa’s en huizen zijn ware kunststukken.

Il Campanone

Vanaf het plein bereik je via de Corso Colleoni het beeldschone Piazza Vecchia. Het wordt omgeven door prachtige gebouwen als het Palazzo della Ragione, het Palazzo del Podestà en de Biblioteca Civica. Dit plein doet veel mensen denken aan een theater: de gebouwen zijn net coulissen waar iedere moment een harlekijn in een bontgekleurd pak uit tevoorschijn kan komen. Op het levendige plein zitten de terrasjes vol, toeristen lopen af en aan met hun fototoestel. In het midden staat een achttiende-eeuws eerbetoon aan de Venetiaanse overheersers, de Fontana Contarini. Boven de gebouwen torent de Torre Civica uit. De inwoners van Bergamo noemen deze twaalfde-eeuwse toren ook wel Il Campanone. Iedere avond om tien uur precies slaat hij honderd keer. Het ritueel dateert uit de tijd dat de stadspoorten voor de nacht gesloten werden. Tegenwoordig is de toren te beklimmen met een ultramoderne lift. Boven heb je een magnifiek uitzicht over de daken van de stad, tot aan de voorlopers van de Alpen.

bergamo4
Digital StillCamera
Romaanse basiliek

Piazza Duomo

Gaetano Donizzetti

Achter het Piazza Vecchia ligt het Piazza Duomo. Hier staat de indrukwekkende romaanse basiliek van Santa Maria Maggiore. Binnen is een grote hoeveelheid kunstwerken te bewonderen, waaronder de veertiende-eeuwse fresco’s van Lorenzo Lotto en Vlaamse en Florentijnse gobelins. Imponerend is ook de tombe van Gaetano Donizzetti, de wereldberoemde componist uit Bergamo. De kathedraal wordt geflankeerd door een achthoekig baptisterium en de grafkapel van condottiere Bartolomeo Colleioni. Deze kapel is een van de mooiste voorbeelden van de renaissance in Lombardije. Achter op het plein staat nog een kerkje uit het jaar duizend, de Tempietto di Santa Croce. Het elegante gebouwtje valt echter een beetje in het niet tussen al het romaanse geweld.

Culinair genieten in de Città Alta

In de culinaire tradities van Bergamo verenigen de verfijnde smaken van de Po-vlakte zich met de robuustere smaken uit de bergen. Een perfecte plek om kennis te maken met de streekproducten.