Il Paradiso

Il Paradiso

Il Paradiso

Cinque Terre

Cinque Terre

De wereldberoemde Cinque Terre (in de regio Ligurië) bestaan uit de vijf vissersdorpjes Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore en zijn per auto bereikbaar voor een dagtrip.

monterosso al mare 2
Monterosso al Mare

Cinque Terre

Monterosso & Vernazza

Monterosso al Mare
In Monterosso al Mare, het grootste dorp van de Cinque Terre, vind je een lange boulevard die wordt geflankeerd door heerlijke stranden. Ook zijn er volop restaurants, bars, strandtenten en terrasjes te vinden.

Vernazza
Vernazza is het meest welvarende plaatsje van de Cinque Terre, mede dankzij de grotere haven, bewaakt door een uitkijktoren, die ooit deel uitmaakte van het imposante Castello Doria. Het is ook het enige dorpje van de Cinque Terre dat op de lijst van i borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië, staat.

Vanaf de zee gezien stap je direct uit aan het plein van Vernazza, dat je bijna letterlijk met een omhelzing ontvangt. Wandel van het piazzetta, pleintje, omhoog het dorpje in en laat je verrassen door de pittoreske straatjes, charmante huizen en verstopte loggia’s. 

Corniglia & Manarola

Corniglia
Corniglia is het enige dorpje van de Cinque Terre dat niet direct aan zee ligt, maar op een rots die honderd meter boven het water uitsteekt. Op weg naar dit dorpje zie je veel terrassen met wijnstokken.
Kleine tandradbanen doorkruisen de wijngaarden; dit is de manier waarop de druiven van de wijngaarden naar de hoger gelegen weg worden gebracht.

Vanaf de kust moet je 365 treden omhoog klimmen om Corniglia te bereiken. Gelukkig wacht er een geweldige beloning: een werkelijk schitterend uitzicht! Vergeet ook het dorpje zelf niet te bewonderen, met onder meer de veertiende-eeuwse San Pietro, waarvan de gevel geheel in marmer uit Carrara is opgetrokken. Originele souvenirs vind je bij MG (Via Fieschi 45 en 153).

Manarola
Het kleine Manarola is het oudste dorp van de Cinque Terre. De fotogenieke huizen, in alle kleuren van de regenboog, komen het best tot hun recht als je het drukke ‘centrum’ achter je laat en Manarola van een afstandje bewondert, vanaf een van de wandelpaden langs de kust.

Een fantastisch uitzicht heb je tijdens een aperitivo bij Nessun Dorma (Localita Punta Bonfiglio, Manarola). Verse vis proef je bij Da Aristide (Via Discovolo 290).

manarola
riomaggore
Riomaggiore

Cinque Terre

Riomaggiore

Het meest zuidelijke dorpje, Riomaggiore, slingert vanaf zee langzaam omhoog. De huizen lijken zich aan de rotskust vast te hebben gezogen. Je vindt hier veel restaurants, bars en een paar terrassen met uitzicht op zee. Een aanrader voor visliefhebbers is Il Pescato Cucinato (Via Colombo 199), verse pasta (om in je appartement klaar te maken) haal je bij Primo Piatto (Via Colombo 72).

Geniet van de sfeer in het haventje, met dobberende bootjes in alle kleuren van de regenboog en de net zo kleurrijke huizen die door de zon in een warme gloed worden gezet.

Met de boot naar de Cinque Terre

Het mooiste uitzicht op de kleurrijke dorpjes van de Cinque Terre heb je vanaf het water. Kies dus als het even kan ook voor een tochtje met een van de boten van Navigazione Golfo dei Poeti.

De boot vaart in principe van half maart tot eind oktober – afhankelijk van het weer – tussen ongeveer 10.00 en 19.00 uur. Het is aan te raden om te vertrekken vanuit La Spezia, Lerici, Portovenere of Levanto, maar meestal kun je ook vertrekken vanuit Riomaggiore, Manarola, Vernazzo of Monterosso al Mare